21/8/09

Les lectures del diumenge 21è del temps durant l'any. 23 d'agost.


Js 24, 1-2, 15-17, 18b
El pacta de Siquem marca la instal·lació del poble en la terra promesa. Josué (="és el Senyor qui salva") és el successor de Moisès i convida a totes les tribus a triar entre els deus que adoraven els seus pares, o dels pobles on vivien, o el Déu que els ha tret d’Egipte. Josué s’avança, donant exemple: "jo i la meva família adorarem al Senyor", i el poble s’hi adhereix, dient que ells també adoraran al Senyor.
Una característica d’aquest text és la necessitat d’una tria. A Siquem es constitueix el poble de les tribus. Les tribus tenien diferents orígens culturals i religiosos, però ara s’aglutinen per la fe en el Déu de l’Èxode, en un sol poble: Israel.
...............................................................
Jn 6, 60-69
Es el final del discurs sobre el pa de vida. Es l’hora de decidir-se, el dubte ha arribat als mateixos deixebles: "qui és capaç d’acceptar-ho?" ... "molts deixebles se’n van anar" ... però finalment, Pere s’avança i afirma la seva fe "Senyor, a qui aniríem?" . Fa pensar en la decisió de Josué a Siquem.
Una vegada més, la fe es presenta, no pas com un bagatge, sinó com un camí: "se’n van anar" ... "a qui anirem ...". Un camí en el que cal deixar-se guiar: "ningú pot venir a mi si no li condueix el Pare".
Finalment, el do de l’Esperit, doncs sols l’Esperit és capaç de fer entendre el misteri; els deixebles descobriran el ple sentit de les paraules de Jesús, el seu sentit espiritual; pa, vi, carn, sang, són símbols que cal entendre. Es l’Esperit qui dóna vida; aquest anunci, queda aquí encara un xic velat; més tard però, després del Sopar, Jesús parlarà més explícitament de l’Esperit, que els hi enviarà.


JiR

1 comentari:

Rosa Fornaguera ha dit...

"Vosaltres també em voleu deixar?" En sentir l'evangeli d'avui m'he quedat amb aquesta pregunta. En primer lloc he pensat amb tots els que van "abandonant" el camí. El missatge de Jesús és exigent, cert, però Jesús no ens deixa mai sols. Hi ha una altra qüestió, però, els que suposadament no hem abandonat, fem creïble el nostre testimoni? sabem explicar amb llenguatge del nostres temps la fe que vivim i celebrem?

Pel què fa a la carta de St. Pau d'avui, és d'aquelles lectures que un cop proclamada, utilitzant l'expressió d'un bon amic, caldria dir "paraula d'home que parla de Déu".