17/4/10

les lectures del 3r diumenge de Pasqua. 18 d'abril



Ac 5, 27-32, 40-41
Igual que Jesús, els apòstols entren en conflicte amb les autoritats jueves de Jerusalem. Pere, una altre vegada (és la 4ª) respon anunciant el nucli de la fe cristiana: Jesús, que van condemnar a la creu, ara és viu i, moguts per l’Esperit, els apòstols en són testimonis; per ells, testimoniar és obeir Déu, i no pas als homes.
Això exaspera el sanedrí, i veuen com a única solució eliminar-los, tal i com van fer amb Jesús ... però intervé Gamaliel (sap greu que s’hagi prescindit d’aquests versets 38-39) que els diu: “si és cosa d’homes, es destruiran sols, però si és de Déu, no acabareu pas amb ells ...”; i es conformen en assotar-los i els deixen anar. Els apòstols se’n van contents pensant amb el que Jesús els havia dit (Jn 15, 20): “si m’han perseguit a mi, també us perseguiran a vosaltres”, es sentien integrats amb Jesús.
L’Església és una empresa de Déu, i hem de reconèixer que després de 2000 anys sobreviu, malgrat el cúmul de disbarats i febleses, tant d’abans com d’ara.
....................................................................................
Jn 21, 1-19
El capítol 21 de Jn, va ser afegit posteriorment, sembla per posar en evidència la preeminència de Pere.
És la tercera aparició de Jesús als deixebles ... però, potser, més que aparició, una millor traducció seria “es deixà veure”, doncs, si bé era invisible, no era pas absent: “jo seré amb vosaltres fins a la fi del món” (Mt 28, 20).
Els deixebles, en nombre de 7 (= la plenitud), representen tota l’Església, però la seva missió és estèril (no pesquen res) si no es recolza en la paraula del Ressuscitat. Llavors, la xarxa (imatge de l’Església) s’omple amb 153 peixos (sembla era el nombre d’espècies conegudes aquell temps), però no s’esquinça; la diversitat no trenca pas la seva unitat.
Quan baixen de la barca, els deixebles veuen un foc amb peix i pa, però Jesús els demana que portin peixos. Sembla deduir-se que dins l’obra d’evangelització, simbolitzada per la pesca, Jesús ens va al davant (ja té peix al foc), però sol·licita sempre la nostra col·laboració.
Pere havia negat Jesús tres vegades, i ara Jesús li demana una triple confessió del seu amor. Les fórmules jurídiques, per ser vàlides, devien repetir-se tres cops davant els testimonis. Això pot justificar també que fos la tercera aparició de Jesús als deixebles, és com dir que, oficialment, la visió era certa.