13/8/10

les lectures del diumenge de l'Assumpció de la Mare de Déu. 15 d'agost


Ap 11, 19; 12, 1-6, 10
L’Apocalipsi vol donar esperança en un temps de persecucions, aquí figurades en l’afrontament entre la Dona, que espera un fill, i el Drac, que vol impedir-ho.
La Dona, representa el poble de Déu, presentat com a mare de tots els creients; en l’AT, el poble d’Israel era sovint presentat sota la figura d’una dona. Porta una corona amb 12 estrelles (= tot el poble, les 12 tribus), el sol per vestit (participa del triomf de la resurrecció), la lluna sota els peus (està per sobre del temps; lluna = el temps, marca les estacions). El Drac, representa tots els poders que s’oposen a la vinguda del Regne; té set caps i deu banyes (= intel·ligència i força). Però, quan neix, el fill és endut cap a Déu, que acull la nova humanitat aprop seu, i la dona fuig al desert, protegida per Déu, semblant al poble d’Israel al desert, que ens relata l’Èxode.
En la Dona, s’hi podria veure també Maria, portadora de Crist al món, i com a figura de l’Església, que Déu protegeix dels atacs del Drac, de les proves i persecucions.
.............................................................
Lc 1, 39-56
Aquest relat, és la trobada de dues dones que porten un fill, engendrat d’una manera poc convencional; sols una intervenció de Déu podia aconseguir-ho.
Cadascuna de les dones manifesta la seva joia amb un càntic. Elisabet, plena de l’Esperit Sant, diu a Maria “Ets beneïda entre totes les dones ... mare del meu Senyor”; és l’Esperit que parla, per anunciar que el qui ve és el Senyor: l’Esperit és qui ens permet descobrir, en les nostres vides, les traces de l’obra de Déu. Maria respon a Elisabet amb el Magníficat, un text ple de referències bíbliques, on hi recull els seus sentiments més profunds.
Lluc vol subratllar la relació entre Maria, que se’n anà a la muntanya a trobar Elisabet, i l’Arca de l’Aliança, que puja cap a Jerusalem (2Sa 6, 1-23). David queda sorprès de que l’arca del Senyor vingués a casa seva, com Elisabet per la visita de Maria. L’arca porta la benaurança a casa de Obed-Edorm, on hi resta tres mesos, igual que Maria a casa d’Elisabet. Al entrar l’arca a la ciutat, David va dansar d’alegria, i també Joan salta de goig, davant la presència de Maria, que porta Jesús dintre seu.
Se’ns vol mostrar Maria com la nova Arca de l’Aliança, que és el lloc de la presència de Déu. Des d’ara, Déu ja no habitarà en un Temple de pedra, sinó dins la nostra humanitat.
JiR