12/10/10

L'ENCONTRE DE PREGÀRIA PER LA PAU PASSA PER BADALONA


Entre els proppassats dies 3 i 5 d'octubre va tenir lloc a Barcelona l'Encontre de Pregària per la Pau que cada any, des d'en fa 25, organitza la la Comunitat de Sant'Egidio recollint el testimoni de la històrica Jornada de Pregària d’Assís convocada per Joan Pau II el 27 d’octubre de 1986. Representants de les Esglésies cristianes i de les grans religions, així com exponents del món de la cultura i de la política internacional, s’han reunit a Barcelona en l’«esperit d’Assís»
i van estar en diàleg per buscar propostes i solucions que ajudin a sortir d’una dècada marcada per la crisi mundial i per la resposta al terrorisme.
Una sessió de treball d'aquesta trobada concretament el dia 4 a la tarda va tenir lloc a la
Parròquia de Sant Francesc de la nostra ciutat.
Hem demanat a mossèn Jaume Aymar rector d'aquella parròquia que ens en faci una breu ressenya

L’Esperit d’Assís a Badalona

Un acte veritablement històric és el que es va viure a la parròquia de Sant Francesc d’Assís de Bufalà, el passat dia 4 d’octubre en el marc de la XXV Trobada Internacional per la Pau, organitzada per la Comunitat de Sant’Egidio i l’Arquebisbat de Barcelona. Després de beneir la nova imatge del titular, obra de l’escultor japonés Etsuro Sotoo, hi hagué una taula rodona en la qual van participar representants de les diverses religions amb el lema “L’Esperit d’Assís”. Cal saber que Sant Francesc d’Assís és el patró del diàleg interreligiós per la seva trobada amb el soldà Melek el Kamel d’Egipte. Fa 25 anys que el 27 d’octubre de 1986, a la ciutat d’Assís, com un fruit del Concili Vaticà II, el papa Joan Pau II va convocar els líders religiosos del món a pregar per la pau. Era realment una novetat veure el Sant Pare, sense altra primacia que la de ser l’amfitrió, voltat dels representants de les diverses confessions i tradicions religioses del món. El Papa Wojtyla, avui camí dels altars, durant el seu pontificat va recordar repetides vegades el compromís indefugible que les religions tenen a favor de la pau. D’aleshores ençà s’han anat celebrant aquests encontres a diverses capitals europees i també d’Amèrica organitzats per la Comunitat de Sant Egidio, una comunitat de laics en creixement nascuda el 1968 arran del post-concili. El Cardenal Martínez Sistach, que coneix i estima la trajectòria d’aquesta Comunitat, va participar l’any passat de la trobada a Cracòvia i va anunciar que la d’enguany seria a Barcelona. El prelat, en una recent carta pastoral, ha escrit que aquestes trobades “han fet molt per introduir en el món el compromís d’un diàleg entre les religions i un servei de totes a favor de la pau. La pau és l’aspiració que es troba en totes les religions, en la seva identitat més pregona”. A la trobada de Badalona hi van participar autoritats ciutadanes i molts cristians de la ciutat.
La parròquia de Sant Francesc ja va ser afavorida l’any 2001 amb motiu de la trobada d’aquell any, amb una conferencia de Sor Emmanuelle la “germaneta dels drapaires” que va viure molts anys de la seva vida en una petita casa del suburbi d’Ezbet-El-Nakhl, sense aigua ni electricitat, on va dedicar-se a treballar entre els més pobres que sobrevivien recollint deixalles dels abocadors d’escombraries. Aleshores va compartir taula amb el bisbe Joan Carrera.