29/10/10

les lectures del diumenge 31 durant l'any. 31 d'octubre


"!Zaqueu, apressa't, baixa, que avui a casa teva cal que sojorni!"


Sv 11, 23 - 12, 2

Escrit en segona persona, més que una meditació sobre Déu, és una pregària, unes paraules de reconeixement de la misericòrdia universal de Déu. Ens mostra la seva paciència afectuosa i ens recorda que la creació és una obra d’amor, que tota vida ve del desig de Déu.

És un text escrit 50 anys aC., al final de la història bíblica, i mostra una mena de síntesi de totes les descobertes que el poble ha fet al llarg dels segles. L’amor de Déu, no té en compta les nostres infidelitats, “dissimula els pecats dels homes, perquè puguin penedir-se”. La descoberta que Déu estima la vida, porta a creure que la mort no és pas l’última paraula, la vida continua: “el teu alè immortal és present en tots”.

...........................................................

Lc 19, 1-10

Per veure Jesús, Zaqueu, com que era petit d’estatura, s’enfila a un arbre, a un sicòmor (les seves branques surten molt baixes, i és fàcil pujar-hi), malgrat que, per la seva categoria, això posava en ridícul la seva dignitat; però Jesús el veu primer, i li diu: “baixa que m’he de quedar a casa teva”.

Zaqueu era un recaptador d’impostos pels romans, a Jericó, un poble fronterer, i estava sempre en contacte amb pagans i, per tant, quedava exclòs de la sinagoga, era un impur, i és per això, que tothom criticava Jesús perquè va a casa seva.

Zaqueu queda “tocat” per la mirada de Jesús, el reconeix com a Senyor i, tot seguit, es preocupa pels pobres i pels qui havia defraudat, a qui dóna quatre vegades més, que era la pena prevista pel dret romà pel delicte de robatori. La bona voluntat de Zaqueu és manifesta, però és Jesús qui pren la iniciativa, impacient per salvar els pecadors. Però sols quan Zaqueu anuncia la seva decisió de canviar de vida, que Jesús parla de salvació.

Pel judaisme de l’època, el perdó era una qüestió de rituals de purificació en el temple, Jesús, però, ofereix el perdó en qualsevol lloc. Se’ns mostra la pedagogia de Jesús cap aquells que han actuat malament.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Voldria donar las gracies els que cada setmana prepareu els comentaris de las lecturas del diumenge en especial a en JiR .
Personalment m´ajuden a entendre els textes i a la meditació posterior.
També seria bo compartir las reflecxions amb els que llegim aquets comentaris.
Jaume V