20/5/11

les lectures del 5è diumenge de Pasqua. 22 de maig


Ac 6, 1-7

L’acceptació de la diversitat és un desafiament per tota comunitat que es fa gran: uns llegien l’Escriptura i pregaven en hebreu, i d’altres ho feien en grec. Una llengua diferent vol dir també una cultura i unes costums diferents, i la desigualtat en l’atenció a les viudes va desencadenar el problema. Era una regla del món jueu atendre les viudes, pel que fa creure que els encarregats de fer-ho eren jueus hebreus i, sembla, tendien a afavorir les viudes del seu grup.

La reacció dels Apòstols comporta tres punts: 1)convoquen una assemblea de deixebles, que és on es prenen les decisions, 2) recorden els objectius dels cristians: pregària, servei de la Paraula i servei als germans, i 3) no dubten en proposar una nova organització; ser fidels no vol pas dir mantenir-se fixats al passat. Llavors es decideix nomenar 7 persones que es dediquin al servei dels germans, i sorprèn que tots tinguessin noms grecs. Els apòstols restarien responsables de la pregària i proclamar la paraula ... però, més endavant, trobem alguns dels Set, com Esteve i Felip, fent tasques de predicació, semblant als Apòstols. Alguns interpreten el 7 com a xifra simbòlica: els 12 (12 tribus) actuarien a Israel, i els 7 (xifra completa) ho farien cap els pagans, a tothom ... com així va succeir quan els hel·lenistes van fugir de Jerusalem, després de ser lapidat Esteve.

...................................................................

Jn 14, 1-12

Jesús sap que els deixebles pensaven en la seva partença, feia poc que ho havia anunciat, i això els afligia, lo que explicaria les primeres paraules de Jesús que ens relata el text, “que els vostres cors s’asserenin”; però també els diu que tenen un lloc reservat a la casa del Pare, i que una vegada els hi hagi preparat, tornarà per porta’ls-hi.

Però ... i el camí? Davant el dubte de Tomàs, Jesús respon que Ell és el camí que porta al Pare, la veritat en relació al Pare, i la vida que dóna el poder per arribar a conèixer el Pare. El Fill és l’únic camí per anar al Pare.

Jesús els vol fer veure la unitat que hi ha entre el Pare i Ell. “Qui em veu a mi veu al Pare”, li respon a Felip. Jesús ens proposa entrar en comunió amb la Vida divina, ens hi prepara un lloc. No ha vingut per ensenyar-nos el camí ... Ell és el camí per arribar al Pare. En Jesús tenim un bon guia al llarg de la ruta de la nostra vida.

JiR