13/9/16

El nou rostre de l'Església...sense maquillatges

(Comentaris sobre el que diu Jaume Flaquer en el quadern 200 de Cristianisme i Justícia.
Les idees són del escrit original, però hi han conceptes propis del firmant).

L'Església avança a batzegades i després d'una certa revolució hi ha un parèntesi. Mentrestant el món va evolucionant, i torna a produir-se una falta d'adequació que obliga a una altra revolució. I així anem tirant... Avui la reforma és urgent ja que el que ens hi juguem és el fet que les persones trobin el fonament que sostingui la seva fe. La mirada de l'Església ha de canviar i ha de ser la mateixa mirada de Jesús. Hem tingut, i encara tenim, una Església "adinerada", molt comprensiva amb els defraudadors i corruptes, àdhuc amb alguns fets dins la mateixa Església, i excessivament dura contra els homosexuals, els divorciats i altres tipus de "pecats" personals i molt "misericordiosa" amb els pecats socials i els escàndols interns. Hi ha hipocresia religiosa i es busca la religió dels perfectes. A cops som compressius però no misericordiosos. Alguns fracassats en el matrimoni no poden combregar, però alguns que han escandalitzat poden presidir les celebracions eucaristiques.

L'Església ha de descentrar-se i ha d'acostar-se als homes i dones que pateixen, no amb documents que interessen a pocs sinó éssent la Paraula que s'acosta als que no poden tenir una vida veritablement humana. No entenguem de forma equivocada els capítols 18 i 19 de l'Evangeli de Joan. Jesús diu que és rei perquè dona testimoni de la veritat. I la veritat què és? pregunta Pilat. Però se'n va i no espera la resposta. Jesús diu al mateix evangeli 12,6 "Jo soc el camí, la veritat i la vida" La veritat és la voluntat de Déu que vol que l'home tingui una vida plenament humana amb la vinguda del seu Regne, que ens porta la justícia, la llibertat i la veritat. No existeix "Crist Rei", existeix Jesús, anomenat Crist després de la resurrecció, que a Mt 11 diu que "els pobres reben l'anunci de la bona nova" .

L'Església ha d'escoltar Jesús, i escoltar Jesús és escoltar a Déu. Ha de ser més horitzontal i no vertical en prendre decisions i ser menys clerical per ser més fidel a l'Evangeli. Ha de ser una comunitat de comunitats en la que el diàleg constitueixi un element essencial. La comunitat molt sovint és informada de les decisions, però no consultada en la seva elaboració. La verticalitat de les decisions ha de transformar-se en horitzontalitat no només en temes administratius o de praxis, sinó en temes dels principis que han de guiar la vida de les comunitats.


LLorenç Casanova Domènech