Per Marta Miquel i Grau, col·laboradora de l'Àmbit Maria Corral. Santiago de Compostela, desembre 2010
L’altre dia, en entrar al Facebook, un cop més em van alegrar el dia. A la meva llista d’amics hi tinc algunes persones que tenen el do de transmetre l’alegria que viuen de forma totalment espontània. No és que no tinguin problemes, o no siguin conscients d’algunes situacions dramàtiques que arrosseguem en la nostra societat, però saben veure la vida d’una manera equilibrada i compartir-ne també allò que els fa somriure. En sortir-ne, vaig decidir buscar notícies dins la premsa digital que parlessin des d’un punt de vista positiu, i vaig trobar tot això:
1. «Defender la alegría como un principio... defender la alegría como una bandera... defender la alegría como un destino... defender la alegría como una certeza... defender la alegría como un derecho». Aquesta és una citació de Mario Benedetti que obre el blog «El periódico de las buenas noticias». Tal com s’explica en l’objectiu d’aquest ciberespai, avui dia llegeixes un diari i et cau l’ànima als peus, però després mires al teu voltant i t’adones que per cada fill que abandona els seus pares n’hi ha milers que els cuiden de tot cor; per cada home que maltracta la seva dona hi ha centenars de parelles que s’ajuden i s’estimen; per cada amo que explota els seus treballadors n’hi ha molts que se’n preocupen; per cada nen que és violent amb el seu company n’hi ha milions que creixen aprenent la tolerància i el respecte.
2. «Al món hi passen moltes coses bones que val la pena explicar. Amb els temps que corren és bo fer un lloc per a les bones notícies». Aquesta ha estat una altra iniciativa, la del diumenge de tres a quatre de la tarda a Catalunya Ràdio, en aquest cas amb extensió a un blog, Les bones noticies i també al Facebook, sens dubte. El repte d’aquest programa ha estat ser positiu i pensar sempre en els més febles i, tot i que ara ja no s’emet, al web hi trobem penjades un bon recull de bones notícies.
3. D’una manera una mica més reivindicativa, “En Positivo” també ens parla d’aquesta cara de la moneda, «la felicidad no se logra con grandes golpes de suerte, que pueden ocurrir pocas veces, sino con pequeñas cosas que ocurren todos los días», Benjamin Franklin. Aquest web s’edita des del mes de desembre del 2008 amb el desig de llegir l’actualitat des d’una altra perspectiva i tenint en compte que la majoria dels 6.700 milions d’habitants del nostre planeta es desperten cada dia per crear, estimar i millorar la seva vida i la del món.
4. Estem immersos en un món en què les comunicacions avancen cada cop més de pressa. L’ésser humà necessita tenir accés a les notícies que es produeixen al seu voltant i ser capaç també de generar-ne per als altres, ja que som essencialment socials. És, doncs, en aquest context que fa uns cinc mesos naixia el diari digital «Cuentame algo bueno.com», una plataforma per a transmetre bones notícies. Sovint pensem que estar informat és sinònim de saber el pitjor que passa com més aviat millor, però el grup de joves andalusos que ha iniciat aquest projecte vol trencar aquesta tendència. És des de la humilitat i el servei des d’on ofereixen aquest espai perquè aquell qui vulgui pugui explicar als altres històries personals amb finals feliços, esdeveniments positius, descobriments científics, actes, normes o lleis que impulsin el bon desenvolupament de la humanitat, anuncis d’actes festius, notícies regionals positives...
I així podríem seguir una bona estona. És patent la necessitat de bones notícies en el periodisme actual però també ho és en la quotidianitat, en la vida de cada dia, en l’àmbit de les relacions més personals. Només cal mirar al voltant nostre i veure com canvia el rostre de l’altre quan ens comuniquem una bona notícia. Tots en tenim i tots les podem regalar; només cal girar la truita i ser capaços de compartir-les i transformar-les amb energia per acceptar i intentar millorar les que, per desgràcia, no ho són tant.
Font: Àmbit Maria Corral d'investigació i difusió.
1 comentari:
Es una bona manera de fer tangible l'esperança
M'agrada la idea de busca bones notícies
Publica un comentari a l'entrada