8/3/19

Quaresma


  Quaresma

Quaresma ve de quaranta. El 40 és un número simbòlic, i Quaresma, 40 dies, vol dir un temps de preparació o d’espera, en aquest cas, de la Pasqua de Resurrecció.
Jesús, quan es preparava per començar la seva predicació, va ser batejat per Joan en el Jordà, i surt del cel una veu, en que Déu reconeix Jesús com el seu Fill i diu que l’ha complagut (Mt 3, 17); Déu proclama que està d’acord amb Jesús, el que dirà és la seva Paraula, cal que n’hi facin cas. Camí de Jerusalem, i donat que els deixebles no l’entenen, en la Transfiguració, Déu torna a dir que Jesús és el seu Fill, que l’ha complagut, i que l’escoltin (Mt 17, 5). És com dir que, veient el que passarà, encara ho entendran menys, però “escolteu-lo !!. Jo el recolzo”.
La Quaresma, tindria de ser un temps per pensar, per mirar d’entendre. Tothom està d’acord en que és difícil, però cal allunyar la idea de que Jesús va venir al món per ser un rei poderós, com creien els deixebles, però també la idea de que va venir perquè el matessin. El més important de Jesús és la seva vida, el que va dir i fer; la mort sols en va ser una conseqüència. Les veritats que va proposar, no agradaven als qui tenien poder; si la gent es creia el que deia Jesús, tant els servidors del Temple, com els de Roma, tenien por de perdre els seus privilegis, i la solució més pràctica va ser matar-lo. Caldria doncs remarcar que Jesús no va ser “entregat a la mort per perdonar-nos els pecats”; és una traducció errònia de Rm 4, 25, que fan algunes Bíblies, i que desfigura la imatge del Déu de Jesús. Va ser mort “a causa  dels nostre pecats”, a causa de l’egoisme i prepotència dels homes privilegiats d’aquell temps ... i que no seria diferent si Jesús vingués ara.
La Quaresma hauria de ser motiu d’una meditació sobre tot aquest procés, que ens fes més atents a escoltar Jesús, que és la Paraula de Déu ... tenim 40 dies per fer-ho !!!

Joan i Roser