22/6/13

les lectures del diumenge 12 durant l'any. 23 de juny

Za 12, 10-11; 13, 1
És difícil interpretar aquest text. Zacaries és un profeta que parla després del retorn de l’exili a Babilònia. El poble, per un voler de Déu, ha tornat a la terra dels seus avantpassats, però la situació no és gaire bona, doncs s’ha de reconstruir tot. El profeta vol fer reviure l’esperança del poble, i parla d’un home misteriós, enviat per Déu, que es presenta com aquell que han traspassat (és a dir, menyspreat, refusat, mort), i tothom plorarà la seva mort “com es plora la mort d’un fill”.
Així, els habitants de Jerusalem, s’adonaran de tot el què han fet, que els va portar a l’exili, i es penediran, ploraran ... i seran perdonats: “brollarà una font per purificar els pecats dels descendents de David”.
L’evangeli de Joan hi ha volgut veure una al·lusió a Jesús. (19, 36-37): “s’havia de complir allò que diu l’Escriptura ... miraran aquell que han traspassat”. .............................................................................

Lc 9, 18-24
La pregària prèvia de Jesús mostra la importància del què anava a dir: “qui diuen que soc jo?”. La opinió de la gent fa referència al passat, és un profeta d’altre temps, Joan Baptista, Elies, un profeta ressuscitat, que dóna a entendre que la idea de la resurrecció estava ja molt estesa; els homes no saben obrir-se a la actualitat de Déu, al avui de Déu ... “i vosaltres? continua Jesús. Pere diu que és el Messies, probablement impressionat per tot el què ha vist. Però, no han entès encara la manera com Jesús ve a fer de Messies, que no és pas com ells esperaven: un rei per treure els romans, i uns càrrecs a repartir; és per això que Jesús els manà de no dir res a ningú. La seva veritable missió és de servir i no de poder.

Llavors, Jesús anuncia la seva Passió, mort i resurrecció, una imatge de Messies molt diferent del que havien previst ... i també els adverteix de les complicacions que els esperen: qui vulgui continuar seguint-lo, “que prengui cada dia la seva creu”. Jesús no pretén donar mèrit al dolor, com si el dolor fos un valor en si mateix; vol dir que han d’estar disposats a posar la vida al servei dels altres, i a viure de la mateixa manera que ell va viure, malgrat saber que aquest estil de vida els pot portar persecució i, potser, mort.

Joan i Roser