23/1/16

diumenge de la III setmana de durant l'any. 24 de gener

Nosaltres, avui, també ens sentim enviats al món per l'Esperit?

Ne 8, 2-4. 5-6. 8-10

Cap a finals del segle V aC, Nehemies, governador nomenat pel rei persa, junt amb Esdres, mestre de la Llei, assumiren un rol important en la reconstrucció de la identitat del poble d’Israel, després de 50 anys lluny de la seva terra, en l’exili de Babilònia. La fe d’Israel havia sobreviscut a la proba de l’exili, però era necessària una unitat, doncs era difícil entendres, els que tornaven al país plens d’ideals, i els qui s’hi havien instal·lat durant el temps de l’exili.
Es proposen refer la comunitat jueva, demanen als escribes de posar per escrit les tradicions orals d’Israel, i convoquen el poble, en una gran celebració a l’aire lliure, per llegir-ho davant de tothom. El text que es llegeix, però, és en hebreu i el poble no l’entén bé, perquè ells parlen arameu, i és per això que els levites els ho expliquen.
La descoberta de la Paraula de Déu, és una autèntica festa, i Esdres els diu “mengeu i beveu”, a condició de compartir amb els que no en tenen.

.....................................................................

Lc 1, 1-4; 4, 14-21

Lluc escriu perquè Teòfil conegui la solidesa de l’ensenyament oral que ha rebut i, per això, s’informa acuradament del què va passar i ho escriu en una narració ordenada. És a dir, ordena tot el que es diu, a fi que s’entengui, amb lo qual ja ens ve a dir que no es tracta pas d’una historia o biografia de Jesús, sinó d’una explicació del seu missatge.
Amb aquest relat, Lluc vol donar-nos un coneixement profund de Jesús, no pas superficial, i és en la sinagoga on inaugura el seu ministeri. En el text d’Isaïes, es descobreix el paper de Jesús, proclamat a l’avançada, que és tot un capgirament: la Bona Nova la rebran primer de tot els darrers.
Com qualsevol jueu en dissabte, Jesús va a la sinagoga i llegeix l’Escriptura, amb tota normalitat; al acabar la lectura de Isaïes, es va asseure i després d’un temps de silenci, per assumir bé el que anava a dir, els diu: “Avui es compleix el que acabeu d’escoltar”. No ens podem imaginar el que representava, en aquell temps, aquesta afirmació. Aquest text d’Is 61, era un dels oracles en que els jueus recolzaven l’esperança de la vinguda del Messies ... i Jesús els diu que ell és aquest Messies.
Aquesta cita de Isaïes, que Jesús llegeix, sona com un veritable discurs programàtic: “l’Esperit del Senyor és en mi ... m’ha enviat a portar la Bona Nova als pobres ... a proclamar l’any de gràcia del Senyor ...”.

Joan i Roser