23/12/22

Vetlla de Nadal

Lc 2,1-14 


Esmalt Sagrari Coveta
Cova de Sant Ignasi, Manresa


EN UN PESSEBRE
Segons el relat de Lluc, és el missatge de l'àngel als pastors el que ens ofereix les claus per llegir des de la fe el misteri que es tanca en un nen nascut en estranyes circumstàncies als afores de Betlem.

És de nit. Una claredat desconeguda il·lumina les tenebres que cobreixen Betlem. La llum no baixa sobre el lloc on es troba el nen, sinó que envolta els pastors que escolten el missatge. El nen queda amagat a la foscor, en un lloc desconegut. Cal fer un esforç per descobrir-ho.

Aquestes són les primeres paraules que hem d'escoltar: «No tingueu por. Us anuncio una nova que portarà a tot el poble una gran alegria». És una cosa molt gran el que ha passat. Tots tenim motiu per alegrar-nos. Aquest nen no és de Maria i Josep. Ens ha nascut a tothom. No és només uns privilegiats. És per a tota la gent.

Els cristians no hem d'acaparar aquestes festes. Jesús és dels qui el segueixen amb fe i dels qui l’han oblidat, dels qui confien en Déu i dels que dubten de tot. Ningú està sol davant de les seves pors. Ningú no està sol en la seva soledat. Hi ha Algú que pensa en nosaltres.

Així ho proclama el missatger: «Us ha nascut un Salvador, que és el Messies, el Senyor». No és el fill de l'emperador August, dominador del món, celebrat com a salvador i portador de la pau gràcies al poder de les seves legions. El naixement d'un poderós no és una bona notícia en un món on els febles són víctima de tota mena d'abusos.

Aquest nen neix en un poble sotmès a l'Imperi. No té ciutadania romana. Ningú a Roma espera el seu naixement. Però és el Salvador que necessitem. No estarà al servei de cap Cèsar. No treballarà per a cap imperi. És el Fill de Déu que es fa home. Només cercarà el regne del seu Pare i la seva justícia. Viurà per fer més humana la vida. Hi trobarà aquest món injust la salvació de Déu.

On és aquest nen? Com el podem reconèixer? Així diu el missatger: «Les seves senyes són aquestes: trobareu un nen en bolquers, posat en una menjadora». El nen ha nascut com un exclòs. Els pares no li han pogut trobar un lloc acollidor. La seva mare l’ha donat a llum sense ajut de ningú. Ella mateixa s'ha valgut com ha pogut per embolicar-lo amb bolquers i ficar-lo al llit en un pessebre.

En aquest pessebre Déu comença la seva aventura entre els homes. No el trobarem entre els poderosos, sinó en els febles. No està en el que és gran i espectacular, sinó en el que és pobre i petit. Anem a Betlem; tornem a les arrels de la nostra fe. Cerquem a Déu on s'ha encarnat.

José Antonio Pagola

Grups de Jesús