10/3/23

Diumenge III de Quaresma


Jn 4,5-42


Quan Jesús demana a la samaritana que li doni de beure, encara que sembli un gest senzill, trenca molts prejudicis: Els jueus no es parlaven amb els samaritans; els homes no parlaven en públic amb les dones. Jesús el lliure, no se sent lligat pels prejudicis socials de la seva època.

La dona se sorprèn, no és capaç de superar aquests prejudicis; però Jesús no entra en la discussió, canvia de tema i es preocupa pel més profund: «Si sabessis què vol donar-te Déu i qui és el que et demana que li donis aigua…» Si coneguéssim de veritat Jesús, si fóssim capaços de reconèixer-ho constantment , en tots els esdeveniments de la nostra vida…
Però la dona no l'entén, només pensa en l'aigua física, i acaba demanant-li el que Jesús no dóna: la satisfacció de les necessitats superficials. On busquem nosaltres l'aigua viva? A quin pou ens acostem per trobar felicitat i alegria?
Com que la dona no entén, Jesús torna a canviar de tema; li posa davant dels ulls amb brusquedat, la realitat de la seva vida: «has tingut cinc marits, i el d'ara no ho és.» Ens resulta molt difícil acceptar la veritat amb tanta cruesa. La dona es podria haver sentit ofesa i marxar. Jesús se la juga al diàleg amb la samaritana, i ella comprèn per fi: «Jesús és un profeta». S'adona que Jesús no parlava de l'aigua física, sinó que, com els profetes, parlava en símbols. Ser un profeta vol dir venir de part de Déu per anunciar la seva Paraula. La seva dona reconeix Jesús com a profeta, ha fet un pas important per acceptar-ho. Per això, de seguida li llança la pregunta que tant preocupava els samaritans: «On hem d'adorar Déu?»
La resposta de Jesús, com sempre, és profunda; ara que l'arribat Jesús, la relació amb Déu (el culte) es troba a la profunditat de la persona, al seu esperit, que és on resideix l'Esperit de Déu, on es troba la veritat d'un mateix. Al final la dona manifesta la seva esperança: Ha de venir el Messies, que ens ho explicarà tot. Ara Jesús ja li pot dir: «sóc Jo». Trobar-se amb Jesús canvia la vida. Qui ha descobert Jesús queda transformat i necessita transmetre-ho.


www.bibliayvida.com