22/7/22

DIA DELS AVIS

 

 

DIA DELS AVIS ,JULIOL 2022




Celebrem com cada any per les diades de Santa Anna i Sant Joaquim el dia dels avis.

És precisament el mes de juliol quan els avis i les àvies per conciliació laboral tenen un paper més destacat que la resta del any, perquè els nens fan vacances a l’escola .

De fet, els darrers anys, els avis han passat a ser un puntal en l’organització de moltes famílies. Sembla ser que sense els avis tot costaria molt més de funcionar.

La principal funció que sempre han tigut els avis és desprendre amor, tenir disponibilitat sempre i bon humor. Aquests tres elements per ben poca cosa que es faci segur que els néts ho agrairan i n’estaran contents.

Uns elements més que s’han de tenir en compte: la paciència, “els avis han de tenir calma, seguretat, confiança i a la vegada saber marcar uns petits límits que condueixin a la seva col·laboració. Una cosa molt cabdal és promoure l’estalvi, i saber donar valor a les petites coses. No fan falta els diners perquè estiguin contents! Un joc de taula, una abraçada, un saber valorar tot el que fan. “Tot això fet des del cor dóna més bons resultats”. Són molt llestos i saben de sobres com fer-ho per portar-nos al seu terreny.

El fet que ara els néts passin més temps amb els avis també ha provocat canvis en les relacions familiars. “Abans els pares educaven i els avis malcriaven, ara aquests rols s’han intercanviat” . De vegades, els nens a casa seva els deixen fer de tot perquè els pares van accelerats, tenen el cap a diverses bandes i no posen pautes ni límits als fills perquè no tinguin traumes.


També és cert que a diferència de fa uns anys, “les figures de l’avi i l’àvia s’han equiparat”. Els homes es cuiden dels nens, de la casa, encara que generalment “l’àvia continua dominant la cuina”.

No em vull deixar les besàvies i besavis, que encara són presents en algunes de les nostres llars. La seva presència ens recorda la nostra infància i el seu amor, ara al llindar de la seves vides. És per això que acabaré amb un poema de la Joana Raspall en homenatge a tots ells.

Passeu una bona diada amb els vostres néts i sempre que pogueu !

 

ELS BESAVIS

 

Els besavis no tenien tren elèctric ni avió, bicicleta ni escalèxtric, game boys ni televisió;

tot el més, bitlles de fusta o algun cavall de cartró.

 

Les noies tenien pepes sense cabells de debò, que no reien ni ploraven ni prenien biberó,

i eren totes d'una peça com gegants de processó.

 

Quan tocava anar a l'escola aprenien la lliçó

en un llibre espès de lletra, sense gravats en color;

i recitaven les taules de la multiplicació,

la història i la geografia, talment com una cançó.


Ai, quantes coses canvien a cada generació!

 

Els besavis no entendrien per què es deixen de racó aquests pilots de joguines que ja no fan il·lusió...

ni que amb llibres tan esplèndids no s'aprenguin la lliçó...

 

Només els podria convèncer que el nostre temps té raó si de debó aconseguíem

de conviure en pau i unió.

 

Joana Raspall

 

Jaume Ventura , avi de quatre nets